Friday 22 October 2010

2O. 1O. 2O1O


Shooting Fashion Stars 2010 z první řady



Již sedmým rokem se uskutečnil projekt Shooting Fashion Stars, který se konal letos vůbec poprvé v prostorách galerie současného umění DOX.
Pětice mladých českých návrhářů, které vybrala porota, tak předvedla to nejlepší ze svých kolekcí, které šly napříč všemi žánry - od krajek a snové romantiky v podání Zuzany Kubíčkové, až po kolekci s názvem The Unrelated Twin od Petra Ivančice, který k sobě sešil dva nesourodé kusy oblečení. 
Na úvod každé z přehlídek se promítal krátký filmeček za účelem navodit tu "správnou" atmosféru.
Začínalo se Zuzanou Kubíčkovou a její kolekcí s názvem Cestovní obleky. Převažující bílá barva, průstřihy a průhledný materiál spolu s krajkou vytvářely snový dojem, přesně tak, jak už svým videem spící dívky, převalující se na posteli, zamýšlela. Její kousky byly sice nabyté prvoplánovou erotikou, ale vše jakž takž zachraňovaly krajky, které Kubíčková použila nejen jako doplněk k modelům, ale dokázala je i šokovně zakomponovat do samotného oblečení, aniž by z toho vyšel kýč. Kolekce, na kterou se dobře dívalo, ale rychle zapomnělo. 





Druhá kolekce modelů od Zuzany Sedmidubské nazvaná Stripes byla úplným opakem -   dominovala tu oranžová a khaki, lesklé materiály a pohodlné baleríny. Na molu se objevily jak dlouhé kalhoty, tak i sukně a šaty, sem tam doplněné o zajímavou brož. A samozřejmě, jak už název napovídal, se tu objevily modely sešité z pruhů látek. Nápad, který tu už byl - nehledě k tomu, že v některých kalhotech takového střihu vypadaly samy modelky jako přerostlé housenky. 







Návrhářská dvojice Dvojitá přišla zase s místy s trochu moc odvážným a jednoduchým "business lookem" - saka čistého střihu z poctivého materiálu, volnější kalhoty a "koktejlky", které byly zajímavé snad jen svou krásnou, sytou modrou barvou. To vše sem tam narušovaly předimenzované pokusy o extravaganci, která by se dala ovšem těžko nosit jinde, než na molu. Neurazilo, ale ani nenadchlo.   





Kolekce Yunnan od Mirky Talavaškové byla ovšem naprosto jinde - i samotný příběh, který se váže k jejímu vzniku, stojí za zmínku: autorka jednou při návštěvě Paříže narazila na knihu, která se věnovala malé čínské provincii se stejnojmenným názvem. Fotografie lidí oblečených do tradičního čínského oblečení, kimona a jednoduchost střihů se tak promítly do celé kolekce. Černou barvu rozbíjela metalická modrá, absence jakýchkoliv doplňků, ale přítomnost pro asii typických stojatých límečků a přepásaných dlouhých kabátů zdařile navozovaly dojem atmosféry již ne chudé čínské provincie, ale spíše jedné z nejbohatších asijských metropolí, Hong Kongu. Střídmé vzory ve formě obdélníků a pruhů v metalických odstínech béžové a modré tak vůbec nenarušovaly dojem z celé kolekce, která působila uceleným dojmem, ale rozhodně nezapadla - ba naopak, z celého večera mám dojem, že právě modely Mirky Talavaškové patřily k nejdařilejším počinům celého večera.







Jako poslední se předvedl Pavel Ivančic s kolekcí The Unrelated Twin. Jak poznamenala kamarádka a autorka fotek tohoto článku, Eva Došková: "Naprostá vykrádačka Viktora a Rolfa!" Nemůžu posoudit, tuto kolekci jsem od nich neviděla. Mně osobně se ale líbil nápad "nepříbuzného dvojčete" a i když jeho oblečení postrádalo jistou originalitu (ale upřímně - kdo vymyslí něco, co tu ještě nebylo?) a celá kolekce byla postavena na protikladech, našly se tam přece jenom povedené kousky. I když je, popravdě, člověk musel hledat. 










A závěrem? Celý večer se nesl ve znamení mladých čekých návrhářů, kteří při troše štěstí svůj potenciál plně využijí a budou tvořit na světové úrovni. Když tedy budeme tuto soutěž brát jako takový "odrazový můstek" a v zásadě dobrý nápad, jak představit mnohdy dost opomíjenou českou návrhářskou scénu široké veřejnosti, účel splnila. Ovšem kdo přišel na letošní ročník s příslibem exkluzivní přehlídky, která by se dokázala svou originalitou a invencí zapsat  nadlouho do paměti, odešel zklamán. 

aneta en








P.S.: A samozřejmě musím poděkovat Evičce Doškovic z tohoto blogu, že mě na tuhle akci vytáhla, poctivě fotila a vůbec... mám to já štěstí na spolužáky!:)) 



3 comments:

  1. Já jsem z celé přehlídky měla radost, i z těch návrhářů. Přestože začínají, už mají úroveň. Jo a taky jsem se kochala z první řady;) To není špatný, že ;)

    ReplyDelete
  2. krása, krása, krása... zo sa nedá porovnat s tymi nasimi zacinajucimi.. ale asj skusenymi.. ahjo...

    ReplyDelete
  3. Alenka: bylo to úžasný, člověk si hned přijde jako v jiném světě, zvykla bych si na to, zvykla.:)))

    ReplyDelete