Sunday 29 August 2010

Den s Damebike




Je slunečný srpnový den a je už docela zima - léto se chýlí ke konci. Sedím na malé zahrádce, která se nachází přímo v centru Prahy. Je obklopená domy ze třicátých let - naprostá oáza v jinak rušném městě. Na upraveném zeleném trávníku stojí dva altánky - v jednom z nich momentálně sedím já spolu s celým "Damebike" týmem - Luckou, Ditou a hlavní designérkou Klárou. Po chvíli si to Lucka s Ditou namíří ke třem krásným kolům, které stojí na vydlážděné cestičce vedle nás , které ještě čekají "finální" úpravy : promazání brzd, dolepení nálepek a u jednoho nasazení sedla a dolakování. Na všech se už ale skví nový lak a "Damebike" samolepky. Mě zajímá, jak takové kolo vzniká a jak holky vůbec začínaly - a tak se ptám Lucky. Ta přiznává, že začátky byly krušné - ještě pořádně nevěděly, jak na to.
Zezačátku kola šmirglovaly, ale vzápětí zjistily, že to nebyl moc dobrý nápad - a tak začaly pískovat (sundávání barvy pomocí drobných částeček písku viz. video). Kola holky shání přes internet, anebo v bazarech - jediný požadavek? Musí být dámské a staršího data.
Jedno ze tří kol stojících kousek od nás už má majitele - zbylá kola na ně ještě čekají.
A cena? " Ceny jsou přibližně od 3 500,- Kč za kolo - potom záleží na věcech jako je přehazovačka, anebo na speciálních přáních zákazníka," objasňuje mi Dita.
Už se jim taky ozvali další potecionální zákazníci - zatím jen z řad kamarádů, ale holky doufají, že se díky stránkám na internetu a účasti na výstavě Zažít město jinak od Atutomatu, která se bude konat 25. září, dostanou rychle do podvědomí širší veřejnosti.
Holky zatím skupují jen dámská kola, ale nevylučují ani možnost úpravy pánských kol - vše záleží na poptávce, shodují se.
Do budoucna se "Damebike" tým nebrání ani kolům na zakázku - možnost je taky přivezení vlastního kola, v tom případě je cena (pokud majitel nechce kolo rovnou opravit), nižší.
" Na lakování používáme sprejerské laky, které prý drží nejlíp, zapotřebí jsou dvě až tři vrstvy," odpovídá mi Klára na otázku, jak je to s lakováním - Dita s Luckou totiž mezitím vzaly do ruky spreje a nanáší další vrstvu. Na první pohled to vypadá jako pěkná "piplačka" - i kola sebestaršího data musí být ve finále originálními kousky, které zaujmou. S tím pomůžou nejen výrazné barvy - růžová, modrá, nebo zelená, ale taky krásné samolepky, které navrhuje studentka designu Klára - kočky, lišky, žáby, ale i krásný dívčí obličej zdobí teď už "vylepšená" kola. A samozřejmě logo Damebike!

Takže až někdy na ulici potkáte naleštěné "vypimpené" kolo s tímto logem, klidně si ho prohlédněte pěkně zblízka - aby vám náhodou neušel ten kousek umění na samolepce!:)

aneta n.

P.S. V průběhu zítřka tu ještě přibyde mini-rozhovor s týmem Damebike!:) So check it out!





Hlavní stan:)



Lucka


Dita


Klára






























Potisky by Klára:








No comments:

Post a Comment