Sunday 2 January 2011

co na sjezdovku vol.I

Zima je v plném proudu, cukroví už odbila poslední hodinka (tzn, že plechy jsou dávno prázdné a ze zamčené spíže se v noci ozývá chroupaní a mlaskání) a vleky se plní rychlostí blesku. Kdo byl letos jezdit, ví, o čem mluvím - dlouhé fronty a šlapání na lyže (Bože, jak já to NESNÁŠÍM!) v ceně!
  Kromě lyžování jsem si samozřejmě všímala i toho, jak se Češi oblékají na sjezdovku. Barvám (samozřejmě) vévodila černá a červená. A bíla. (Kdo, proboha, vymyslel bílé lyžařské bundy?! Pokud totiž jedete rychle tak, jak prase já, hodně vám to potom splývá se sněhem... víte, co to znamená). 
  Nejvíce inovativní byli samozřejmě opět prknaři, jelikož v snb shopech se rozšoupnete s barvami víc, než v oddělení sportovních potřeb pro lyžaře v Kotvě. Takže zelené kalhoty a modrá bunda spolu s fialovou helmou - proč ne? Mně osobně se to strašně líbí, protože nejenom, že vypadáte "originálně", ale jste dobře vidět a tak můžete lehce předejít nějaké dost nepříjemné kolizi.
  Jelikož si chci už delší dobu pořídit nové lyžařské kalhoty, mylně jsem si představovala, že si pro inspiraci stačí zajet na     nějaký větší český vlek a moje dilema ohledně barvy tak bude vyřešeno - a ejhle! Pokud zrovna nemáte obsesi na černou barvu (i když uznávám, že pokud je někdo od hlavy až k patě v černé, vypadá to dost dobře), popřípadě si potrpíte na červené/bílé pruhy, jste po chvíli v koncích. Doslova jsem se zajíkala hrůzou, když jsem v mínus dvaceti na Lysé Hoře potkala typana bez čepice a jednoho (mimozemšťana?) v džínových kalhotách. Možná tam zrovna měli sraz členové místního bdsm klubu?
I tací mezi námi jsou. Ale pro nás ostatní tu mám pár tipů ohledně oblečení na hory - a je jedno, jestli lyžujete, anebo brázdíte sjezdovky na prknech - vkusně/originálně/stylově může být oblečený přece každý! (Achjo. Já vím, že mě ten optimismus jednou zabije.)





Můžeme začít bundou. Do tohoto kousku oblečení se rozhodně (stejně jako do dobrých bot) vyplatí investovat. Měla by vás udržet v teple (a přinejlepším i v suchu) za jakéhokoliv počasí. 
Snowboardové a lyžařské bundy se liší především funkcemi - lyžař se tak často neválí po sjezdovce jako prknař, který si musí zadělávat vázání, jezdí ve snow parku atd., takže se do kontaktu se sněhem nedostane tak častěji. Snb bundy jsou tak delší, nejčastěji až pod zadek a mají volnější střih, právě kvůli rozdílnému stylu v jízdě a jiným nárokům, které musí splňovat. 
Nezbytností a dobrou "vychytávkou" je také tzv. sněhový pás, který je našitý uvnitř bundy a po jejím zapnutí vás napevno obepíná, aby se v případě pádu nedostal sníh až na záda (dost nepříjemná věc)!
Snb bunda Meatfly 
(zdroj: http://www.coreshop.cz/bundy/bundy-snowboard/p/bunda-damska-zimni-meatfly-sakura-white-black/




Další nezbytností je i dostatek kapes, které určitě využijete - kapesníky, permice, balzám na rty a další  spolu s doklady se někam přece musí vejít a pokud má vaše vyhlédnutá bunda pouze dvě kapsy, které ještě k tomu nejsou na zip, ruce od ní pryč. Určitě by vás to po nějaké době štvalo a z kapes by vám mohly na sjezdovce vypadávat věci. 
Při kupování tohoto typu bundy se neřiďte tím, jakou máte normálně velikost - protože se do bundy musíte vejít i s dalšími dvěma/třemi vrstami teplého oblečení a taky by vám měla umožňovat pohodlný pohyb všemi směry (zavazování bot počínaje a samotnou jízdou konče).
Kapitolou samo o sobě je odvětrávání, nejlépe v podpaží a na zádech - čím víc, tím líp! A pozor - vždy by mělo být jištěné zipem, jelikož byste mohli v případě, že by foukal studený vítr či byste spadli a dostal se vám do bundy sníh, pěkně schytat. 




Horsefeathers
(zdroj: swis-shop.eu)

Horsefeathers
(zdroj: snowboard-zezula.cz)

Mill Liberty
(zdroj: snowboard-zezula.cz)

Volcom Knoll
(zdroj: snowboard-zezula.cz)



Co se týká pravých lyžařských bund, tak ty jsou o poznání dražší. Vyrábí je totiž pár specializovaných firem, jako například Volkl, Hannah, Rossignol, či Spyder. Cena posledně zmiňované bundy se může vyšplhat až do závratných výšin:



Bunda Spyder, cena 22 990,- 
(zdroj: http://www.spydershop.cz/lyzarske-bundy/p/lyzarska-bunda-spyder-alpen-103004-001/) 


Bundy Spyder se dají ovšem pořídit i v cenových relacích kolem deseti tisíc - pokud byste ale čekali nějaký viditelný luxus či originalitu, budete nejspíš trochu zklamáni - takto vypadá kupříkladu bunda za 8 990,- :



(zdroj: http://www.spydershop.cz/lyzarske-bundy/p/lyzarska-bunda-spyder-alpen-103004-001/)

Pokud byste namítali, že je to bunda na druhou stranu vysoce kvalitní s vysokou voděodolností, tak máte pravdu - ovšem ve stejné cenové kategorii si můžete vybrat už z daleko hezčích a originálnějších bund.  Kupříkladu česká firma Hannah vyrábí kousky, které stojí za zmínku. Sama jsem bundu od nich měla, vydržela mi čtyři roky a ani jednou mě nezklamala. Kromě různých vychytávek nikdy neprofoukla a nebyla mi v ní zima (ozkoušeno i za hnusného počasí v Alpách, kdy se vyjasnilo v den odjezdu):


Cena u Hannah bund se pohybuje okolo pěti tisíc, ale co do funkčnosti a spolehlivosti, je to dokonalá bunda. A prodavačka měla tehdá pravdu, když mi říkala, že stejnou bundu jen tak nepotkám - já jsem ji sice potkala, ale za ty čtyři roky jen jednou (!).

  Lyžařské bundy jsou více na tělo, jsou vykrojené, aby vám umožňovaly v oblouku dost pohybu - pokud hraníte, kolena a nohy natáčíte do stran a tak by vám mohly být delší bundy nepohodlné. (Je to ovšem u každého jinak, sama mám snb bundu Meatfly a jsem s ní spokojená.)
Jsou navržené tak, aby se vám pod ně případně vešel i páteřák, ale oproti snb bundě je tu znatelný rozdíl ve střihu - snb bundy jsou širší a delší, lyžařské kratší a více na tělo.


Tehdá to moc neřešili.

(zdroj: http://cache2.asset-cache.net/xc/50871453.jpg?v=1&c=IWSAsset&k=2&d=E41C9FE5C4AA0A148F7BDE495BD797EB118F4D63E3A054FC16D0823825BFCE87B01E70F2B3269972) 

Co se týče kalhot - jedná se o podobný princip jako u bund. Snb kalhoty jsou volnější a odolnější, už jen z toho důvodu, že dotyční často sedí na sněhu (anebo se válí, pokud neumí:). Lyžařské jsou opět více na tělo - stačí se kouknout na pár obrázků -předchůdců- dnešních lyžařských kalhot a je to snad všem jasné, ne? :D  



(zdroj: http://farm4.static.flickr.com/3642/3373951236_1eed29979d.jpg)

Snad nejprofláklejší česká značka lyžařských kalhot je Alpine Pro, od které seženete solidní kalhoty za příjatelné ceny. A opět - pokud mají po stranách odvětrávání, tím líp. Určitě to během posledních měsíců lyžování oceníte.
S čím jsou ovšem výrobci lyžařských kalhot na štíru, jsou opět barvy - černá, šedá, bíla. A tím to končí. U snb kalhot je to o poznání lepší, kromě volnějšího střihu nabízejí i super origoš vzory a barvy:





Snb kalhoty Funstorm
(zdroj: http://www.esatna.cz/zbozi/57920/snowboardove-kalhoty-funstorm-paora)


Meatfly
(zdroj: http://www.xtremeshop.cz/kalhoty-meatfly-uni-h-barbie-stripes/)

Nugget
(zdroj: http://www.xtremeshop.cz/kalhoty-nugget-amber-hawaiian-blue/)

Nugget
(zdroj: http://www.xtremeshop.cz/kalhoty-nugget-amber-stream-print-phlox/)

A nezpomeňte - pod jakékoliv kalhoty patří solidní pánské podvlíkačky!


(zdroj:http://img.magazin.libimseti.cz/img/img/c371197449ac.jpg)

Další nezvytností jsou samozřejmě rukavice. Pokud nekoupíte kvalitní a solidní rukavice, budete ve větších mrazech trpět - a je úplně jedno, jestli jezdíte na prkně, anebo na lyžích. U snb je jasné, že rukavice musí vydržet hodně (ono válení se ve sněhu), ale čím dál častěji potkávám lyžaře, kteří nosí dvoje rukavice najednou a v hlavě mi vyvstává otázka - není ono jednodušší a levnější pořídit si rukavice jedny, sice dražší, ale zato kvalitnější? Pokud nechcete cpát horentní sumy za značkových lyžařských rukavic, kupte si klidně ty snb - měla jsem dvě zimy drahé lyžařské rukavice Rossignol, které byly super,  letos jsem si koupila rukavice od DC a jsem s nimi stejně spokojená.
Teď už se jen rozhodnout, zda plačáky, anebo normální rukavice. Hm - v palčákách je sice teplo, ale kdo by chtěl vypadat jako přerostlý kojenec? A mimoto jsou děsně nepraktický.

Burton
(zdroj: http://www.swis-shop.cz/eshop/burton-profile-wrigblue-wms-p-12760.html)


Dakine
(zdroj: swis-shop.eu)


Burton
(zdroj: swis-shop.eu)


Roxy
(zdroj: swis-shop.eu)

A dostáváme se do finále - a to k helmě. Kdo dnes nejezdí v helmě, je -slušně řečeno- šílenec! Díky stále zlepšujícím se technologiím a nižší ceně si dnes i lyžař-laik může pořídit závodní lyže z druhé ruky, popřípadě zcela nové profi carvingy. Dnes se už meze ničemu nekladou, o to větší je to ovšem na sjezdovce risk. Sami můžete jezdit jako víno, ale pokud se vám zasekne hrana/někdo to do vás napálí, máte na malér zaděláno. 
Prostě a jednoduše - helmu koupíte dneska do tisícovky, ale ošetření díry v hlavě (pokud to přežijete) vás může stát majlant. A plus zničený zdraví.
Pamatuju si ještě na doby, kdy s helmou jezdili jen závodní lyžaři a ti, co na to měli. Postupem času se ale z helmy (naštěstí!) stává pomalu, ale jistě povinnost a dnes se spíš otočíte za tím, kdo helmu nemá, než tím, kdo ji má. V některých alpských střediscích je dokonce - kromě hlídané rychlosti - přímo nařízené jezdit s helmou.


Mými osobními favority jsou helmy od značky Bern, které mají vyndávací úplety, takže se helma dá nosit celoročně, některé mají v nabídce i zabudovaná sluchátka (na to ovšem na sjezdovce bacha:) a všechny mají skvělý design:


Bern 
(zdroj: http://images.sub-studio.com/images/2009/0901ber.jpg)

(zdroj: http://www.roadcyclinguk.com/news/images/bern_2_300709.jpg)

(zdroj: http://www.earth2air.co.uk/shop/images/Bern.jpg)


(zdroj: http://www.snowdanger.co.uk/templates/images/products/1257253993.jpg)




2 comments: