Tuesday 11 January 2011

Mondrian Who?

Když už jsme u těch vzdělávacích článků (jo, ten předchozí post, kde je málo textu a spousta fotek sexy Dolana považuju za vzdělávací!) proč si třeba nenapsat něco o pánovi, podle kterého vznikly jak slavné šaty od YSL, anebo tenisky Nike a byl považován za vůdčí osobnost neoplasticismu?  


Představuji vám Pieta Mondriana! (ďábelský smích)


  Mondrian byl dánský malíř, který se narodil ke konci 19. stol. a zemřel rok před koncem druhé světové války. Studoval teozofii (mystická filosofie) a pro svou obživu kreslil krajinky, které ho slušně živily. Chvíli pracoval jako učitel na základní škole, ale to ho moc nenaplňovalo (a asi i štvalo) a tak se rozhodl, že to zkusí jinde - a to přímo v Amsterdamu na Akademii výtvarného umění. Jako profesora ho přijali bez přijímacího řízení a díky finančního daru od  královské rodiny mohl splatit zápisné. 
 Brzy na to, v roce 1895, se stává členem umělecké skupiny "Arti et Amicitiae". Mondrian v roce 1919 vydává v Paříží svoje dílo Neoplasticismus a o sedm let později si jeho díla všímá bohatá sběratelka umění Katherine Dreier, která jeden jeho obraz koupí a nechá vystvit v newyorské "Anonymní společnosti". Velký boom se ovšem nekoná a on se stěhuje do Londýna a následně do New Yorku, kde roku 1944 umírá. 


(Ještě se k němu traduje taková vtipná historka, kterou mi řekla jedna má kamarádka, která studuje umění: na své obrazy používá Mondrian jen bílou, černou, červenou a žlutou a na sebe kolmé přímky. Jeho spolupracovník chtěl jednou na obrazy použít přímky diagonální (asi aby to trochu oživil:D), to ovšem Mondriana tak rozhněvalo, že na něho zanevřel a vyhodil ho.) 


Chudák. 









Šaty od Yves Saint Laurenta (který jen tak pro zajímavost začal jako první zaměstnávat na své přehlídky černošky a ve Francii mu říkali "Johanka z Arku", protože po smrti Christina Diora (1959), kdy už nikdo nevěřil, že značka přežije, dokázal nemožné a ve svých jednadvaceti (!!!) letech zvedl ze židle během přehlídky své první kolekci pro Diora všechny diváky a módní kritiky):









To by Mondrian čubrněl: 









Zdroj: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9








7 comments:

  1. Velmi pekny clanok.... Nevedela so, ze sa pocas svojho zivota nestihol preslavit.. i ked nic neobvykle pre umelcov tých storoci....

    ReplyDelete
    Replies
    1. To asi proto, že je to poměrně hloupost. Piet Mondrian byl neuvěřitelnou personou již za svého života a v New Yorku ve válečných letech jednou z vůdčích a uznávaných osobností.

      Delete
  2. Jen pro pořádek, Theo van Doesburg nepracoval pro něj, ale spíš s ním, a tu diagonálu použil na obraze vlastním:

    http://en.wikipedia.org/wiki/File:Theo_van_Doesburg_Contra-Composition_XVI.jpg

    Což ale zjevně stačilo, aby ho Mondrian zavrhl. :)
    (Nechci rejpat, jen aby bylo jasno O:))
    Jinak super článek! ;)

    ReplyDelete
  3. Chceš drb? Jeden kunsthistorik nám na přednášce povídal,že v Mondrianových obrazech byla zakořeněná hluboká filozofie. Správná podoba světa podle něj byla ta, jak ho maloval na obrazech a řekl si,že když si jeho malbu pověsíš třeba do obýváku a pod ní budeš mít orandžovou pohovku,tak si řekneš,že je to špatně a pořídíš si bílou. Postupně si podle toho obrazu předěláš celý byt. A to ti nebude stačit a tak začneš měnit i svět za zdmi svého domu,aby odpovídal jeho obrazům:D Trošku blázen,řekla bych...

    ReplyDelete
  4. ... to jo a pak se nabarvíš načerveno, budeš nosit žlutý boty a černý brejle a nehty si nalakuješ namodro!

    Ne:))) Zní to fakt zajímavě... hm. Ale to platí asi jen u těch pravejch Mondrianů, co? Nejakej Mondrian-Ikea-Style asi fungovat nebude. Ach jo. A já tak chtěla měnit svět! :/

    ReplyDelete
  5. Zdravim! To je vážně působivý! Zrovna o něm zpracovávám odbornou práci, kterou bych chtěla okořenit několika zajímavostmi z jeho osobního života. Nenašel by se ještě nějakej ten drb i pro mě? KeLL

    ReplyDelete